Vzpieranie: Tešovič - príležitostný bobista je vo výprave klasik

22.07.2012 Celý región

Bratislava 22. júla (TASR) - Päťnásobných olympionikov je v slovenskej výprave pre Londýn hneď niekoľko, ale iba jediný z nich sa môže pochváliť štartom v jej letnej i zimnej verzii. Vzpierač a príležitostný bobista Martin Tešovič bude v britskej metropole držať zástavu klasického letného olympijského odvetvia ako jediný, no posledným slovenským vzpieračským mohykánom sám seba nepovažuje.

Skúseného pretekára nominácia do Londýna, potvrdená svetovou federáciou neprekvapila a nemusel ani nijako meniť tréningové plány. "Trénujem priebežne, takže to pre mňa žiadna zmena v tréningovom procese nebola. Akurát sme sa zamerali viac na techniku, ale trénujem stále bez zmeny, uvidíme, ako to vypáli," povedal v rozhovore pre TASR Tešovič.

Päťnásobný olympionik sa v 37 rokoch nad svojou športovou dlhovekosťou nezamýšľa. "Nemám to v sebe, že by som olympijské účasti chcel rátať a zameriavať sa na to, koľkokrát som bol na olympiáde. Londýn beriem to ako ďalšia vrcholová súťaž," povedal vzpierač, ktorý sa zdravotne po sérii vážnych problémov s kolenom cíti byť pred vrcholom sezóny v poriadku. "To koleno by už dávno malo byť v poriadku. Na druhej strane sa vždy nejaké zdravotné komplikácie vyskytli, nejaký natrhnutý sval alebo niečo podobné, ale inak by som v tomto období mal byť zdravotne OK. Byť absolútne fit bude v Londýne kľúčové," komentoval Tešovič, ktorý okrem zmareného štartu na OH 2000 nemal šťastie ani pred štyrmi rokmi a pre zranenie sa musel vzdať účasti v kategórii do 105 kg.

V rovnakej kategórii sa na pľac postavil aj v roku 2004 v Aténach, no nezdvihol základnú váhu v trhu a neklasifikovali ho. A keďže pri slovenskej olympijskej premiére súťažil v Atlante 1996 ešte v kategórii do 91 kg, až pri treťom štarte v novej váhe sa pokúsi o prienik na bodované miesta. Bývalý tréner reprezentácie Rudolf Lukáč pre TASR po júnových majstrovstvách Slovenska odhadol výkony, s ktorými môže sebavedomo Tešovič v Londýne rátať na 170 kg v trhu a 200 v nadhode. V Pekingu by takýto výkon znamenal 15. miesto, na minuloročných MS v Paríži 18. miesto. "Budem vidieť podľa rozpisu, aj ako sú na tom súperi a aj podľa toho sa zariadim, na čo si môžem trúfať. Musím však byť realista, predsa len nie som už najmladší, takže moje ambície nemôžem stavať úplne medailovo," nechcel numeralizovať svoje ambície na olympijskom pódiu.

Po veľkých otrasoch vo vzpieračskom hnutí, ktorého fungovanie zatienili dopingové prípady, pocestuje do Londýna najmenšia výprava a zopakuje sa rok 2000 zo Sydney, kedy tento klasický olympijský šport bude reprezentovať len jediný športovec. Na súčasné problémy sa však Tešovič cez fatalistickú prizmu nepozerá. "Ono sa to v takomto prípade, že by som mohol byť posledným mohykánom, ale nie je to tak. Vždy prídu ďalší, ktorí 'posledných' nahradia. Sú tam aj teraz v reprezentácii nádeje, mladí, ktorí by mohli byť do budúcna kvalitní. Stalo sa, čo sa stalo. Snáď úplne na podlahe slovenské vzpieranie nie je."
 

Vyberte región